Resa

Lista: 10 saker att göra på Amalfikusten

Amalfikusten består av 13 städer som slingrar sig runt en dramatisk kust med azurblått hav och pastellfärgade hus . Amalfikusten är kanske en av världens vackraste plaster och definitivt ett av de bästa resmålen i Italien. Vi spenderade 4 dagar på Amalfikusten och här nedan är våra 10 bästa tips och saker att göra på Amalfikusten.

1. Bo i Cetara

Cetara är en av de minst turistiga städerna på Amalfikusten – och enligt mig även en av de vackraste. Det är också avsevärt mycket billigare än till exempel Positano.

Cetara är känt för att vara en liten fiskeby så det finns gott om otroliga fisk- och skaldjursrestauranger. Lokalinvånarna berättade stolt för oss att Cetara är annorlunda på det sättet att man inte anpassat sig till turister på samma sätt som i andra städer och att saker varit de samma i Cetara under de senaste 50 åren. Åk hit innan det blir allt för turistigt! ☝🏼

amalfikusten-semestertips

Cetaras kust sett från en båt

2. Ät Pasta Vongole och Spaghetti Frutti di Mare

Den hemgjorda pastan och närheten till havet gör att Amalfikusten har den absolut bästa Spagehtti Vongole och Spaghetti Frutti di Mare jag någonsin har ätit. Nedan har jag listat våra favoritrestauranger i de olika byarna/städerna:

restauranger-amalfikusten

Det vimlar av restauranger som serverar god Spaghetti Vongole på Amalfikusten.

3. Hyr en båt över en dag

Amalfikusten är 40 km lång och jag tycker absolut att man ska uppleva åtminstone tre olika städer under sitt besök. Att ta sig runt är inte det lättast, speciellt inte under sommarmånaderna (läs mer om färdmedel längst ner).

Vi bestämde oss för att hyra en båt och det var verkligen värt det! Båten hyrdes i Cetara och vi betalade totalt 105 € för 4 timmar (bensin inkluderat). Det var lätt och snabbt att ta sig från Cetara till byn Amalfi. På vägen stannade vi flera gånger och simmade längs klipporna och vi tog oss även in till Minori för lunch.

italien-amalfikusten

Byn Minori sett från vattnet.

4. Bo på en Italiensk Bed & Breakfast

Visst finns det många vackra lyxiga hotell i Italien – framförallt i Positano. Men själv tycker jag att man bäst upplever Amalfikusten genom att bo på en italiensk Bed & Breakfast. Inredningen är sällan modern – snarare väldigt ”kitsch” dekorerat med snäckor, mycket färg och härligt mönstrat 90-tals-kakel. Många av dessa Bed & Breakfast kommer även med din egna Italienska ”mamma” som pratar Italienska med dig vare sig du kan prata Italienska eller inte.

I Cetara bodde vi på Reginella.

5. Gör egen Aperol Spritz på din bed and breakfast

I Cetara köpte vi hem Aperol, Prosecco, sodavatten, citroner och en påse is. I vårt lilla Italienska kök på vår B&B blandade vi sedan till våra Aperol Spritz. Dessa avnjöts sedan på vår terass i solnedgången med en utsikt över de färgglada takåsarna, vackra bergen och det turkosa havet.

Aperol recept:

Ingredienser:

  • 4 cl Aperol
  • 6 cl. Prosecco
  • Is
  • 1 klyfta apelsin eller citron
  • 2 cl. sodavatten

Gör så här:

  1. Fyll ett stort glas med is.
  2. Häll på Aperol och mousserande vin.
  3. Toppa med soda.
  4. Garnera med apelsin- eller citronklyfta.
aperol-italien

Färdigblandade Aperol Spritz

6. Besök Amalfikatedralen

När jag läste om semestertips på Amalfikusten så var det ett som återkom hela tiden – att besöka Amalfikatedralen Piazza del Duomo i staden Amalfi. Visst var den vacker och värd att se men det var också otroligt mycket turister och väldigt varmt så det blev inget långvarigt besök för oss även om jag tycker att det var värt att se den.

7. Villa Cimbrone, Ravello

Själva Ravello i sig själv är en vacker liten stad som ligger upp i bergen snett ovanför staden Amalfi. Du tar dig lättast hit med buss från (staden) Amalfi och det kostar 1.30 € – men se till att du köpt biljett innan du försöker hoppa på bussen annars släpper de inte på dig. Du kan köpa biljetter i souvenirbutiker eller i turistinformationen.

Vår Italienska vän tipsade oss om att besök Villa Cimbrone. Det var väl värt besöket, inte bara för den vackra trädgården men även för den dramatiska utsikten över Amalfikusten. Entrén kostar 7  € och du kan vandra runt så länge du vill. Ta bilder, gör en gelato-fika, titta på statyer och beundra den otroliga utsikten.

För att sig till Villa Cimbrone måste du gå längs de små gränderna och citronodlingarna. Det i sig själv är en liten upplevelse. Gillar du keramik och konst finns det gott om det i Ravellos alla turistbutiker

villa-cimbrone-ravello

Villa Cimbrone

ravello-italien

Villa Cimbrones trädgård

8. Citroner överallt! Drick limoncello och limoni

Först och främst, citroner finner du överallt på hela Amalfikusten. Odlingarna ringlar sig runt bergen och fallen citron hittar du lite var som. Dessutom hittar du citronmönster på keramik, kläder och nyckelringar. Ja, citronerna är verkligen överallt! Det är väl också därför Limoncello, den där lilla snapsen Italienarna gillar att avsluta sina middagar med, kommer från Amalfikusten. Vi avslutade en kväll med att lära känna lokalbefolkningen i Cetara och tillsammans skålade vi i limoncello ända in till småtimmarna.

När vi tog bussen mellan Amalfi och Ravello, fick vi vänta ungefär i en timme men som tur var dök det upp en man med en limoni vagn. Från vagnen serverades det iskalla citron-slushies för 2 €! Super goda och svalkande under varma sommardagar. 🍋

Ravello-amalfikusten

En av alla citronodlingar på Amalfikusten

9. Beundra vackra Positano

Vi spenderande en dag i Positano och även om det inte var min favoritstad på Amalfikusten måste jag säga att det var den allra vackraste på Amalfikusten! Positano är byggd och belägen längs ett berg så ska du dit får du vara beredd att gå upp och ner för MÅNGA trappor. Vi bodde högst upp i staden och glömde vi något på rummet var det inte på tal att gå tillbaka upp i 37 graders värme. 😓

Förutom att vandra runt i staden, gick vi även till trendiga Instagram-hotspoten Franco’s för en apertivo. Och åt en god middag på Il Grottino Azzurro.

amalfikusten guide italien tips10. Hyr en solstol över dagen i Positano eller Praiano

Gissa var den där bilderna av orangea parasollen mot ett turkost hav som du sett på Instagram kommer ifrån? Amalfikusten såklart! Hyr en av de där vackra solstolarna över dagen och passa på att även äta lunch på en av beach-klubbarna. En av de bästa är i Praiano, se till att boka i förtid då de bara har ett fåtal solstolar. För att kunna boka in en solstol måste du även boka in en lunch på Il Pirate.

En annan favorit är Arienzo Beach Club i Positano. För 20 € får du en stol över dagen. Du blir även upphämtad med båt från Positano stad då stranden ligger lite avlägset, men allt detta ingår i priset.

Här behöver du inte boka in en lunch men det kan vara värt det.
👉🏼 Se även våra 10 Florens-tips

👉🏼 Läs våra bästa Italien-tips

Fakta om Amalfikusten

Var ligger Amalfikusten?

Du finner Amalfikusten i sydvästra Italien.

Flygtid från Sverige till Amalfikusten?

Det tar cirka 3 timmar och 15 minuter att flyga direkt från Stockholm Arlanda till Neapel.

Resa med tåg till Amalfikusten?

Du tar dig bäst via Köpenhamn till Hamburg och sedan vidare med nattåget till Munchen och sedan till Rom. Rom till Neapel och sedan vidare med buss. Restid ligger på cirka 35 timmar.

Hur tar man sig runt bäst på Amalfikusten?

Bil: Visst kan man köra på Amalfikusten, men under sommarmånaderna tar det lång tid att ta sig fram och det är både svårt och dyrt att hitta parkering. Det är inte helt lätt att köra längs Amalfikusten heller med stora bussar, scooters och smala slingrande vägar. Om du bilar ner så rekommenderar vi att du hittar ett boende med parkering och sedan tar dig runt på ett av sätten nedan.

Buss: Det är inte det snabbaste färdmedlet men billigt. Till exempel så kostar det bara 2€ mellan Cetara och Amalfi. Att ta sig runt med buss under sommaren kan det dock vara lite krångligt då bussarna ofta är försenade och ibland så pass fulla att du helt enkelt inte kommer på och får vänta tills nästa buss. Se till så att du köpt biljett innan du går på bussen. Dessa kan köpa dem i de flesta små butiker.

Färja: Mellan städerna på Amalfikusten går det färjor. De går ofta och är ett billigt transportmedel, endast 2-3 euros för att ta sig från Cetara till staden Amalfi. Du köper biljett innan påstigning, i alla hamnar finns det små biljettkontor.

Hyr båt: Vi hyrde en båt för 5 personer i Cetara och betalade totalt 105 euros för 4 timmar med bensin inkluderat. Om du vill gå i land i någon av de små byarna så kostar det 20 euros att bli upphämtad med en liten båt och lägga till vid en boj. Det blir såklart lite dyrare att hyra båt men det är både roligare och går snabbare att ta sig runt.

Klimat Amalfikusten?

Varma somrar med temperaturer upp till 35 grader och milda vintrar. Bästa tiden att besöka Italien är September och Mars till Juni.

Priser?

Dyrt.

Valuta Italien?

Euro.

Visum till Italien?

Med svenskt pass behöver du inte ett visum för att åka till Italien.

Yasmine Åkermark

Skribent Yasmine Åkermark

Fler artiklar av Yasmine Åkermark

Skriv en kommentar