JobbprofilerSmartare arbetsliv

Jobbprofil: Astrid Svedérus, HR-konsult

Porträtt av HR-konsulten Astrid SvedérusAstrid Svedérus jobbar som HR-konsult – ett brett yrke där intresse för psykologi och pedagogik kommer väl till användning men även där man behöver ta ställning och vida åtgärder i obekväma arbetsplatssituationer. Som egenföretagare tjänar man ungefär 500 – 1500 kr/h beroende på erfarenhetsnivå och uppdragstyp.

Hur kommer man in i branschen?

Kandidatutbildning inom Human Resource Management/Human Resource Development eller Personal/Arbetsliv. Erbjuds på de flesta universitet i Sverige.

Går det att utföra jobbet på distans?

HR-administration och lön funkar fint då det endast kräver dator. Jag gillar att använda externa skärmar i arbetet så då blir man ju lite mer låst till att ha ett “kontor”. Rådgivning till chefer går att göra över mail, telefon och Skype eller liknande.

Vilka fördelar/nackdelar kommer med att jobba som HR-konsult?

Fördelen är att det är väldigt intressant om man, som jag, är intresserad av psykologi och pedagogik. Det är dessutom ett brett yrke där man kan jobba med många olika saker, t.ex. rekrytering, lärande och utveckling, rådgivning, arbetsrätt, administration m.m.

Några potentiella nackdelar med yrket är att det ofta finns förväntningar från chefer att få svar snabbt på sina frågor och funderingar, samt att man kan få hantera svåra situationer som berör anställda. Det är heller inte så vanligt med distansarbete inom HR-yrket för tillfället, vilket kan göra det svårt att hitta uppdrag.

Hur mycket tjänar man?

500-1500kr/h som egenföretagare beroende på erfarenhetsnivå och typ av uppdrag.

Vad har du för tips till någon som vill jobba som HR-konsult?

Skaffa praktisk erfarenhet som anställd i en eller flera organisationer och nätverka.

Var hittar man jobb? Ge gärna tips på hemsidor eller andra sätt att gå tillväga!

Vet inte om det finns någon specifik sida för HR-jobb men andra remote-jobbsidor har ibland HR-jobb. Annars bygg ditt varumärke online och nätverka och på det sättet för att hitta potentiella kunder.

👉🏼 Du kan också delge vad ditt jobb handlar om (Typeform) och hur man går tillväga för att nå dit.
👉🏼 Någon fråga du saknar? Låt oss veta på hej@svenskanomader.se
👉🏼 Nätverka med Astrid på LinkedIn.

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Skriv en kommentar