JobbprofilerSmartare arbetsliv

Jobbprofil: Jënni Jalonen, Affärsutvecklare inom löpning

Jenny Jalonen löper i fint bergslandskapJënni Jalonen fick via Facebook och ett bekant par möjligheten att jobba med sin passion – löpning. Med stort intresse och passion för både kreativitet och ultralöpning blev affärsutveckling och innehållsskapande inom löpning en passande sysselsättning. Eftersom löpning är en del av arbetstiden är arbetsuppgifterna också anpassade för ett liv i rörelse.

Hur kommer man in i branschen?

Jag har länge haft en stor passion för ultralöpning samtidigt som jag har ett kreativt öga och älskar att dela med mig av mina äventyr och stunder ute i naturen i text och bild. Jag är väldigt aktiv på sociala medier och mån om hög kvalitet.

Jag kom hem från Schweiz (vintersäsong) i februari 2019 och var arbetslös. Slängde iväg ett inlägg på Facebook och frågade om någon av mina vänner hade tips på jobb inom outdoorbranschen – då hörde två löparbekanta (paret Ellen och Johnny som driver Pace on Earth) av sig och ville ses över en kaffe. De hade följt mig och mina sociala medier länge och på så vis fått en uppfattning om hur jag är som person och löpare – och iom att de själva är ultralöpare med fokus på “kvalitet” i allt de gör arbetsmässigt så trodde de att vi skulle passa bra ihop. På den vägen var det – nu har jag jobbat med dem i ett år! Helt onlinebaserat.

Hur ser en vanlig dag ut på jobbet?

Varje dag ser annorlunda ut, vi har så många idéer och visioner som cirkulerar runt hela tiden. Och det är underbart! Måndagar har vi måndagsmöten, det är åtminstone en bra rutin… Men annars är de flesta av mina typiska uppgifter att på nåt vis skapa content: blogginlägg, artiklar, bilder på sociala medier, vloggar. Ha kontakt med communityt i alla våra kanaler. Och så springa såklart. Löpning är också arbetstid!

Jënni Jalonen och team poserar framför kameran

Jënni, Ellen & Johnny på löpartur i Skottland

Går det att utföra på distans?

Ja! 100 %. Jag var väldigt tydlig redan från början med att jag hade som mål att vara platsoberoende i mitt arbete. Det mesta vi jobbar med sker ju online – såsom löpcoaching och podden. Nu ska jag snart resa utomlands under en längre period och kan ta med mig jobbet överallt. Kommer såklart att sakna mina kollegor… Men som tur är finns det Skype och Facetime tills vi ses nästa gång.

Vilka fördelar/nackdelar kommer med att jobba som affärsutvecklare inom löpning?

En av de största utmaningarna är att vi har så många drömmar och visioner att det ibland kan vara svårt att stå med båda fötterna på jorden istället för att sväva bland molnen. Även om jag jobbat med detta i ett år nu så är varje dag fortfarande en ständig lektion i att lära mig prioritera de uppgifter som är viktiga just nu, samtidigt som det gäller att inte glömma bort de långsiktiga målen.

Men det är ju verkligen ett typiskt lyxproblem som entreprenör, för jag jobbar verkligen med det jag brinner för! Så det här med att ha många drömmar är väl både en fördel och en nackdel – en fördel på så vis att jag får utrymme att omsätta mina idéer i praktiken och satsa på projekt som jag går igång på till 100 %.

Vad har du för tips till någon som vill jobba med vad du gör?

Hitta din passion och din nisch och ge dig själv tiden att utveckla den. Ha inte bråttom. Våga ta plats och visa för andra vad du brinner för och är bra på – din energi och glädje i det du gör kommer sprida sig som en löpeld och inspirera många till att våga följa sina egna drömmar.

Var hittar man jobb? Ge gärna tips på hemsidor eller andra sätt att gå tillväga!

Mer än allt annat tror jag att ett kontaktnätverk i den branschen du vill jobba är något av det viktigaste du kan ha. Ofta är det någon som känner någon som behöver någon som dig i företaget. Bygg upp ditt nätverk genom att skapa relationer med människor som brinner för samma sak som du – hitta på saker ihop, gå på event och mässor (mässor är verkligen grejen!!!).

👉 Följ Jënni Jalonen på LinkedIn
👉 Följ Jënni Jalonen på Instagram
👉 Du kan också delge vad ditt jobb handlar om (Typeform) och hur man går tillväga för att nå dit.
👉 Någon fråga du saknar? Låt oss veta på hej@svenskanomader.se

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Skriv en kommentar